toristi






























toristi

ايران كشوري است كه از هر رنگ و نژادي آدم در آن يافت مي‌شود. تنوع قومي و فرهنگي اين كشور منحصر به فرد است. هريك از اين اقوام بر قالي رنگارنگ فرهنگ ايران نقشي زده‌اند و اكنون حاصل آن اين قالي هزار رنگ است كه در هر گوشه‌اش گويي بخشي از فرهنگ دنيا را به تصوير مي‌كشد، فارس، كرد، لر، عرب، بلوچ، تركمن و... . يكي از بخش‌هاي مهم در تاريخ و فرهنگ هر كشور غذاهاي آن سرزمين است. ايران داراي خوراكي‌ها و غذاهاي بي‌نظيري است كه مي‌تواند هر مسافري را با هر ذائقه‌اي راضي كند. موقعيت جغرافيايي و شرايط اقليمي ايران باعث شده انواع مختلفي از سبزيجات، ادويه و محصولات دامي در اين كشور موجود باشد. در اين مطلب قصد داريم شما را با بخشي از اين غذاها آشنا كنيم.

انواع كباب، شناسنامه غذاهاي ايراني

ايران را شايد در كنار قالي‌هاي زيبا، تاريخ پر فراز و نشيب و طبيعت منحصر به فردش با كباب‌هاي آن بشناسند. انواع مختلفي از اين غذا در بخش‌هاي مختلف كشور طبخ مي‌شود. كباب از مهم‌ترين غذاهاي ايراني در مراسم و مناسبت‌ها و در طبيعت‌گردي‌ها است. انواع مختلف آن را با گوشت‌هاي مختلف و بخش‌هاي متفاوتي از گوشت تهيه مي‌كنند. از معروف‌ترين آن‌ها مي‌توان به كباب برگ، كوبيده، چنجه و جوجه كباب اشاره كرد. برنج كه در آشپزي ايراني جايگاه ويژه‌اي دارد در كنار اين غذا سرو مي‌شود.

قورمه‌سبزي، شنبه‌هايي با عطر و طعم سبزي

در بسياري از خانواده‌هاي ايراني غذاي روز شنبه قورمه‌سبزي است. اين غذا از تركيب سبزيجات معطر، گوشت و لوبيا پخته مي‌شود. طبخ آن معمولا چند ساعتي زمان مي‌برد و نمادي است از زمان‌بر بودن پخت غذاهاي ايراني. اما صرف اين وقت طولاني ارزش نتيجه حاصل از آن را دارد. عطر دل‌انگيز سبزيجات و گوشت در كنار طعم بي‌نظير برنج مي‌تواند روز هر كسي را بسازد.

خورش قيمه، خوش رنگ و خوش بو

يكي ديگر از خورش‌هاي اصيل ايراني كه با لپه و گوشت پخته مي‌شود. طبخ اين خورش نيز زمان‌بر است و البته باز هم به نتيجه كار مي‌ارزد. اين خورش در نهايت با بادنجان يا سيب‌زميني سرو مي‌شود و همراه با برنج خورده مي‌شود. عطر دارچين ويژگي بارز اين خورش است.

دلمه، تركيب بي‌نظير گوشت و سبزيجات

انواع مختلفي از دلمه در آشپرخانه‌هاي ايران طبخ مي‌شود. به طور كلي دلمه سبزيجات پر شده با انواع حبوبات و گوشت است. براي پختن اين غذا از بادنجان‌هاي بزرگ و مخصوص، فلفل دلمه‌اي، گوجه، كدو، برگ كلم و برگ درخت انگور استفاده مي‌شود. گوشت، حبوبات و برخي سبزيجات معطري كه با ادويه تفت داده شده‌اند داخل سبزيجات خالي شده قرار مي‌گيرند و براي چند ساعتي همراه با كمي آب پخته مي‌شوند. تركيب عطر و طعم اين مواد با يكديگر هر كسي را به خود جذب مي‌كند و طعمي فراموش‌نشدني در ذهن او ثبت مي‌كند.

انواع آش

شايد بتوان گفت به تعداد شهرها و روستاهاي ايران آش‌هاي مختلف در اين كشور وجود دارد. به طور كلي آش تركيبي از حبوبات و سبزيجات است كه به مدت چند ساعت همراه با يكديگر پخته مي‌شوند. آش غذايي مقوي و سالم است كه در مواقع زيادي براي افراد بيمار يا ضعيف پخته مي‌شود. بسياري از انواع آن در نهايت با پياز تفت داده شده در روغن و ادويه و همچنين كشك كه نوعي لبنيات منحصر به فرد در ايران است و طعمي شور دارد تزيين مي‌شوند.

خورش ماست

غذايي لذيذ با ظاهري زيبا كه نه تنها در شهر زادگاه خود، يعني اصفهان، بلكه در بسياري از شهرهاي ديگر و در نزد مردم ساير بخش‌هاي كشور نيز محبوب است. ظاهري ساده با تعداد اندكي مواد اوليه كه پخت آن بسيار زمان‌بر و پر زحمت است. تركيبات اصلي آن گوشت گردن، ماست چكيده و زعفران است. مواد تركيب شده در نهايت به نوعي دسر يا غذا تبديل مي‌شوند كه بيشتر در مراسم‌ها به عنوان يك غذاي تشريفاتي سرو مي‌شود.

فسنجان

از غذاهاي محبوب ايراني كه هر ذائقه‌اي را ارضا مي‌كند. خورش فسنجان را مي‌توان ترش، شيرين و يا ترش و شيرين پخت. تركيب اصلي آن گردو است كه در بيشتر مناطق ايران به راحتي كشت مي‌شود. گردو و پياز تفت داده شده بايد با گوشت مرغ خوب پخته شوند تا روغن گردو بر روي خورش ظاهر شود و اين به معناي در نظر گرفتن زماني چند ساعته براي آماده شدن اين غذا است. خورش فسنجان معمولا با گوشت مرغ پخته مي‌شود، اما در شمال ايران آن را با گوشت اردك طبخ مي‌كنند. چاشني اصلي آن نيز رب انار است كه با جوشاندن آب دانه‌هاي انار به دست مي‌آيد.

زرشك پلو با مرغ

يكي ديگر از غذاهاي اصيل ايراني و معمولا حاضر بر ميز تمام مهماني‌هاي ايراني. براي پخت اين غذا مرغ با طعم‌دهنده‌هايي مثل ادويه، زعفران و رب گوجه فرنگي پخته مي‌شود و پس از آن با زرشك پلو سرو مي‌شود. زرشك از سبزيجاتي است كه بوته‌هاي آن در بخش‌هاي شمال شرق و شمال غرب ايران مي‌رويد. طعمي ترش و رنگي قرمز دارد. معمولا با روغن يا كره تفت داده مي‌شود و به همراه برنج بر سر ميز مي‌آيد. 

آبگوشت

شايد بتوان آن را غذاي روز جمعه خانواده‌هاي ايراني ناميد. تركيبي از حبوبات، گوشت پر چرب و سيب‌زميني كه براي چند ساعت با هم پخته مي‌شوند و به دو شكل مختلف سرو مي‌شود. آب اين غذا به همراه ناني كه در آن مي‌ريزند خورده مي‌شود و گوشت، حبوبات و سيب‌زميني همراه هم كوبيده مي‌شوند و همراه با نان خورده مي‌شود. آبگوشت نيز از غذاهاي مقوي ايراني است. انواع متفاوت آن در برخي نقاط كشور ممكن است طبخ شوند. 

برياني

يكي ديگر از غذاهاي ويژه شهر اصفهان كه طعمي سحرآميز دارد. افراد معمولا بعد از خوردن اين غذا يا ديگر به آن فكر نمي‌كنند يا شديدا به آن علاقمند مي‌شوند. تركيبي از چند نوع گوشت كه با قاشق‌هايي مخصوص قالب‌گيري و بعد سرخ مي‌شوند. برياني غذايي مقوي و سنگين است و همراه با نان و قدري آب گوشت سرو مي‌شود.

كله پاچه

برخي افراد حتي با ظاهر اين غذا هم كنار نمي‌آيند و برخي ديگر عاشق آن هستند. كله پارچه از سر، اجزاي صورت، برخي از بخش‌هاي شكم و پاچه گاو تهيه مي‌شود. پختن اين غذا بسيار زمان‌بر است و براي دادن طعم و بوي مناسب به آن از انواع طعم‌دهنده‌ها استفاده مي‌شود. نتيجه آن شكل‌هاي مختلفي از گوشت پخته شده و آب گوشت است كه به صورت جداگانه خورده مي‌شوند. كله پاچه نيز از غذاهاي بسيار چرب و سنگين اما مقوي است. به همين دليل معمولا آن را به هنگام صبح و پيش از آغاز يك روز كاري ميل مي‌كنند.

سمبوسه

از انواع غذاهاي خياباني و مربوط به جنوب كشور ايران است. غذايي سبك و ساده، اما تند و تيز و بسيار خوشمزه. سمبوسه با استفاده از تركيب سيب‌زميني با سبزيجات معطر و ادويه‌هاي مخصوص جنوبي طبخ مي‌شود. اين مواد به صورت يك خمير در نان پيچيده و در نهايت در روغن سرخ مي‌شوند. برخي در تركيب آن از گوشت نيز استفاده مي‌كنند. اما در اصل سمبوسه از غذاهاي گياهي ايران است. 

فلافل

يكي ديگر از غذاهاي خياباني و باز هم متعلق به شهرهاي جنوبي ايران. تركيب اصلي آن نخود و ادويه‌هاي معطر جنوبي است كه به صورت يك خمير گرد در روغن سرخ و به شكل ساندويچ سرو مي‌شود. 

ته چين

شكل‌هاي مختلفي از ته‌چين در شهرهاي ايران پخته مي‌شود. ته‌چين مرغ، گوشت، تخم مرغ و بادنجان از انواع آن هستند. اين مواد كه معمولا با ادويه و برخي تركيبات ساده‌تر پخته شده‌اند لا‌به‌لاي برنج نيم‌پز قرار داده مي‌شوند و يك مرحله ديگر پخته خواهند شد.

كلم پلو

غذاي معروف شهر شيراز كه از تركيب كلم، برنج، گوشت و برخي سبزيجات معطر تهيه مي‌شود. كلم تفت داده شده با ادويه و آب‌نارنج، لابه‌لاي برنج ريخته مي‌شود و سبزيجات معطر به آن اضافه مي‌شوند. گوشتي كه به صورت توپك‌هاي كوچك در روغن تفت داده شده در نهايت به برنج اضافه و همه مواد با هم براي مدتي ديگر پخته مي‌شوند.

كوفته

يكي از غذاهاي اصلي شهر تبريز و مردم آذري. تركيب اصلي آن گوشت است كه با طعم‌دهنده‌هاي ديگر تركيب مي‌شود و در وسط آن معمولا تخم‌مرغ يا برخي مواد ديگر قرار داده مي‌شود. گوشت به صورت يك توپ گرد و در آب پخته مي‌شود.

مرغ و ماهي شكم پر

اين غذا اصالتا متعلق به مردم شمال ايران است. شكم ماهي و مرغ با انواع سبزيجات، گردو، رب انار، سير و ادويه پر مي‌شود و براي مدتي در روغن يا آب پخته خواهند شد. ماهي شكم‌پر غذايي است كه در شب سال نو توسط تمام خانواده‌هاي ايراني پخته مي‌شود و اعضاي خانواده آن را در كنار هم ميل خواهند كرد.

ميرزاقاسمي

از غذاهاي شمال ايران كه تركيبي است از بادنجان و گوجه كبابي. اين مواد با سير كه از اجزاي اصلي آشپزي شمالي است تفت داده مي‌شوند و در نهايت با تخم مرغ پخته شده به همراه نان سرو مي‌شوند.

باقلا قاتق

غذاي اصيل بخش شمال غرب ايران است كه از نوعي لوبيا به همراه سبزي و سير تهيه مي‌شود. خورش باقلا قاتق همانند ساير خورش‌هاي ايراني به همراه برنج سرو مي‌شود.

فالوده و بستني

از خوراكي‌هاي محبوب و اصيل ايراني. فالوده رشته‌هايي از نشاسته يخ زده است كه همراه با گلاب و آبليمو سرو مي‌شود. فالوده خوراكي مخصوص شهر شيراز و اصفهان است. بستني سنتي ايراني نيز كه از تركيب شير، صعلب كه نوعي گياه است و زعفران تهيه مي‌شود. بستني و فالوده معمولا در كنار يكديگر سرو و به عنوان دسر يا تنها به عنوان يك ميان‌وعده خورده مي‌شوند.

 

نوشته شده در ۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۸ساعت ۰۴:۳۰:۰۶ توسط farinax| نظرات (0)

ارسال نظر
نام :
ایمیل :
سایت :
پیام :
خصوصی :
کد امنیتی :
[ ]

آخرين مطالب
» با ماسال بهشت گمشده ايران، بيشتر آشنا شويد
» جاذبه هاي ديدني اصفهان در دوران صفويه
» صنايع دستي و سوغات شهرهاي ايران
» خوشمزه‌ترين غذاهاي شمال ايران
» جاذبه‌هاي گردشگري چابهار
» محلات، هلند ايران
» كويرهاي زيباي ايران
» بهترين هتل‌هاي كيش
» جاذبه‌هاي گردشگري تبريز
» جاذبه هاي گردشگري كرمانشاه